Pinacoteca Bucureștiului beneficiază, în sfârșit, de un sediu propriu

Pinacoteca Bucureștiului beneficiază, în sfârșit, de un sediu propriu

La 85 de ani de la înființare, Pinacoteca Bucureștiului intră într-o clădire special destinată funcționării sale.

Prin Hotărârea CGMB adoptată în ședința din 31 iulie 2019, la 85 de ani de la înființare, Pinacoteca Municipiului București va avea un sediu stabil și adecvat funcționării sale. Muzeul Municipiului București a primit în administrare, în sfârșit, o clădire monument istoric special achiziționată, conform Programului Multianual „Pinacoteca Municipiului București”, aprobat în anul 2012, situată pe strada Lipscani nr. 18-20, cunoscută sub denumirea de „Palatul Dacia”. Un patrimoniu românesc și bucureștean valoros se va regăsi într-un sediu care să îi permită expunerea optimă și promovarea în rândul tuturor iubitorilor de cultură și artă.

Proiectul a fost inițiat, prezentat, promovat, susținut și realizat de doamna arhitect Tomnița Florescu, viceprimar al Capitalei din partea ALDE și consilierii generali ALDE, domnii Claudiu Daniel Catana, Valentin Voicu și Tudor-Tim Ionescu.

Pinacoteca Municipiului București a fost constituită încă din anul 1933 prin donații, achiziții și transferuri. Patrimoniul de artă al Pinacotecii este constituit din 2.543 lucrări de pictură românească și europeană, 402 lucrări de sculptură, 87 lucrări de artă decorativă și 2.425 lucrări de grafică și se află depozitat și în administrarea Muzeului Municipiului București. Pinacoteca Municipiului București s-a constituit, în principal, prin importante donații în perioada interbelică (respectiv colecțiile Ioan Movilă, Filip Marin, Simu), donația Pompiliu Macovei în anul 1992 și achiziții muzeale. Situația Pinacotecii Municipiului București, în ceea ce privește protejarea și punerea în valoare a acesteia, a întâmpinat serioase dificultăți, mai ales din cauza lipsei spațiilor pentru organizarea expoziției permanente și spațiilor pentru depozitare.

Pinacoteca Municipiului București poate deveni un brand consolidat prin inovație, originalitate și respectiv particularizare, față de instituțiile muzeale de profil din București, de nivel național, precum Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Național de Artă al României sau Muzeul Național de Artă Contemporană.

Aptitudini

Postat pe

decembrie 3, 2019