Etnografie și tradiție literară la rang înalt

Etnografie și tradiție literară la rang înalt

Evenimentul intitulat „Cursurile de Vară de limbă, cultură și civilizație românească – cea de-a 58-a ediție” a urmărit să îmbogățească noțiunile de limba română ale studenților străini și să-i familiarizeze pe aceștia cu elementele importante ale culturii și civilizației românești.

Dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918 și comemorării poetului român Nichita Stănescu, Școala de Vară a Universității din București a reunit, pe parcursul celor două săptămâni, 28 de tineri din țări precum Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Grecia, Elveția, Coreea, Bulgaria, Serbia, Croația, Belgia, Italia, Germania, Polonia, Danemarca, Macedonia, Olanda, Turcia, Nigeria și Bangladesh.

Tinerii au participat la cursuri intensive de limba română, concepute într-o perspectivă comunicațională, la ateliere de lucru și la conferințe pe teme de cultură și civilizație românească, la evenimente culturale, precum și la vizitarea unor muzee. Toate acestea vor putea contribui la îmbogățirea cunoștințelor de limba română ale participanților și la familiarizarea acestora cu aspecte importante de civilizație românească.

O premieră este reprezentată de introducerea, în acest an, a două ateliere, „Mass-Media și Publicitate” și „Bandă desenată” pentru cursanții de la primele niveluri de studiu al limbii române.

În plus, evenimentele culturale și sociale au cuprins întâlniri cu scriitori și critici literari, interpretări și dezbateri asupra filmografiei lui Cristian Mungiu, o întâlnire mai puțin convențională cu instrumentele muzicale tradiționale românești, precum și o serată muzicală la Ateneul Român.

Cursurile de limba română și conferințele au fost susținute de profesori ai Facultății de Litere a Universității din București, specialiști în lingvistică, literatură și comunicare, cu o bogată experiență în predarea și testarea limbii române ca limbă străină, atât în țară, cât și în străinătate (în cadrul lectoratelor de limbă română din marile universități europene).

Inițiate în anii ’60, la Sinaia, sub patronajul spiritual al lingvistului Alexandru Rosetti și conduse vreme îndelungată de profesorul Boris Cazacu, Cursurile de Vară reprezintă cea mai veche inițiativă a unei universități românești de a promova limba și cultura română în lume. De-a lungul a șase decenii, Cursurile de Vară ale Universității din București și-au câștigat un binemeritat prestigiu, prin participarea a peste 5.200 de cursanți, a numeroase cadre didactice universitare din țară și străinătate, precum și a unor distinși academicieni, oameni de cultură și artiști.

Aptitudini

Postat pe

noiembrie 22, 2019