Ziua de 4 aprilie, ziua internationala a animalelor fara stapan, ne oferă un bun prilej pentru a conștienza realitatea celor 600.000.000 de animale fără stăpân din lume și să acordăm atenție soluționării acestei probleme. Statele Unite au o populație de 300 de milioane de locuitori, iar Uniunea Europeană are 500 de milioane de locuitori. Iată dimensiunea globală a problemei animalelor fără stăpân. În România, ALDE a conștientizat această problemă și acționează pentru soluționarea ei.
Câinii și pisicile ar trebui să aibă o familie, dar câinii și pisicile fără stăpân nu au. Aceste animale duc o viață amărâtă și mizerabilă pe străzi. Adeseori sunt subnutrite, suferă de frig sau căldură extreme sau sunt afectate de boli. Mai dureros este că adeseori sunt alungate de oameni ostili și violenți.
Dar noi, ca oameni cărora le pasă de animale, putem face ceva. 4 aprilie este ziua în care putem să dăm dovadă compasiune, să avem grijă și să acționăm pentru animalele fără stăpân de pe planeta noastră.
ALDE a conștientizat și a acționat în acest sens. A inclus în programul din 2016 strategia pentru protecția și bunăstarea animalelor, pe care a început s-o implementeze în Municipiul București, urmând ca ea să fie extinsă la nivel național. Aceasta prevede: înființarea unui centru de adopții la nivel european, utilizarea câinilor fără stăpân în activități asistate de animale, sterilizări gratuite pentru prevenția abandonului de animale, proiectele pentru înființarea Politiei Animalelor precum și a unui serviciu mobil de resuscitare veterinară – SMURV, a unui cimitir pentru animale, interzicerea vânzării câinilor și pisicilor în petshop-uri și comerțuri similare cu excepția celor provenite din adăposturi, de la asociații sau crescători autorizați. Aceste măsuri sunt promovate în toată țara, la nivelul administrației publice locale, dar și centrale, întrucât numai acționând la ambele niveluri vom putea soluționa această problemă.
Iată câteva din măsurile pe care ALDE le-a promovat până acum. Pe viitor vom continua în sensul propunerii la nivel european a unor reglementări în sensul protecției și bunăstării animalelor, întrucât problema animalelor fără stăpân este una fără frontiere.
Pentru ALDE, acțiunea pentru soluționarea problemelor animalelor fără stăpân este în fiecare zi.

Tudor-Tim Ionescu – Consilier General ALDE al Municipiului București